Blog
Fabrikett tárolása, felhasználása, fontos információk
- A fabrikettet száraz, fedett, hűvös, napfénytől és nedvességtől védett helyen kell tárolni!
- A fabrikettet állandó napfény nem érheti!
- A nap által kibocsájtott UV sugárzás károsíthatja és tönkre is teheti a fabrikett csomagolását!
- Amennyiben megfelelő helyen van tárolva a fabrikett, akár évekig is elállhat úgy, hogy nem romlik meg!
- A fabrikett általában műanyag fóliába van becsomagolva.
- A fabrikett vízzel/nedvességel való érintkezése során megdagad, ezáltal szétporlik és használhatatlanná válik!
- A fabrikett égése (izzása) során nem keletkezik korom, így bármilyen fűtőberendezésben használható (kályha, kandalló, cserépkályha).
- Formája egységes (henger alakú vagy téglalap alakú), ezáltal könnyen tárolható.
- A tűzifával ellentétben nincs víztartalma, azonnal felhasználható (nem kell korábban megrendelni és szárítani).
- Formájából adódóan azonnal felhasználható.
Fabrikett fűtőértéke
A fabrikett fűtőértéke általában magasabb, mint a
hagyományos tűzifáé, és a pellettel is jól összevethető. A fabrikett
tömörített formában kapható, ami nagy energiasűrűséget és hatékony égést
biztosít. Az alábbiakban jellemzem a fabrikett fűtőértékét:
Fabrikett
fűtőértéke:
- Fűtőérték: kb. 4,5-5,5 kWh/kg vagy 16-20
MJ/kg
- A fűtőérték nagyban függ a brikett alapanyagától (fa, forgács,
fűrészpor), valamint a nedvességtartalomtól (általában 8-12%)
- Magas fűtőérték: A
fabrikett fűtőértéke rendszerint magasabb, mint a tűzifáé, mivel a brikett
alacsony nedvességtartalmú, sűrített formában készül.
- Több hőenergia kisebb mennyiségből:
Ugyanannyi fabrikett elégetésével több hőenergiát lehet nyerni, mint a
hagyományos tűzifa esetében.
- Kényelmes és tisztább: A
fabrikett kevesebb helyet foglal, könnyebben tárolható, és égéskor
kevesebb hamut hagy maga után.
Használat és
előnyök:
- Hosszú égési idő: A
brikett lassan és egyenletesen ég, így tartós hőforrás lehet.
- Környezetbarát: A
fabrikett biomassza alapú, tehát megújuló forrásból származik, és
alacsonyabb a CO₂-kibocsátása, mint a fosszilis tüzelőanyagoké.
A fabrikett nagyon hatékony tüzelőanyag,
különösen, ha a fűtőérték és a környezeti előnyök szempontjából nézzük. A fűtőértéke
a tűzifáénál magasabb, de a pellethez hasonlóan jó választás, különösen, ha
nagyobb hőteljesítményre van szükség egy tiszta és kompakt tüzelőanyagból.
A fabrikett története
A
fabrikett története a 19. századra nyúlik vissza, amikor az ipari forradalom
és a faanyag-feldolgozás fejlődésével egyre nagyobb mennyiségű fűrészpor és
egyéb faipari hulladék halmozódott fel. A brikett készítése kezdetben a faipari
hulladékok újrahasznosítására tett kísérlet volt, ahol ezekből az anyagokból
tömörített fűtőanyagot állítottak elő.
A
fabrikett komolyabb szerepet az 1970-es évektől kezdett betölteni, amikor az
energiaválság és az olajárrobbanás hatására megújuló, alternatív fűtőanyagok
iránti igény merült fel. Hasonlóan a fa pellethez, a brikettet is azért
fejlesztették ki, hogy egy hatékonyabb, tömör és könnyebben kezelhető
fűtőanyagot hozzanak létre, amely alacsonyabb környezeti terheléssel jár.
A
brikett előállítása során fűrészport, forgácsot vagy egyéb apró faanyagokat
nagy nyomáson préselnek össze, kötőanyag nélkül, így kemény és kompakt
darabokat kapnak. Ez a technológia elősegítette, hogy a brikett hosszabb ideig
égjen, magas hőértékkel rendelkezzen, és kevesebb hamut hagyjon maga után, ami
különösen vonzóvá tette a háztartási fűtésben és az ipari kazánokban való
felhasználást.
Fabrikett vagy tűzifa?
Fabrikett vagy tűzifa?
A tűzifa hagyományos tüzelőanyag, ami különösebb odafigyelést nem igényel,
bárhol, bármikor eltüzelhető, ha kellően száraz a környezet. Alkalmazható kerti
sütögetéshez, hagyományos kazánban, kandallóban vagy cserépkályhában, csak arra
kell odafigyelni, hogy az égéshez mindig legyen elég levegő.
A fabrikett egészen másképpen ég, pontosabban izzik. Több levegőt igényel,
mint a tűzifa, de ha túl sokat kap, az sem ideális, mert abban az esetben a
brikett hirtelen izzik el, ezért elpazaroljuk tüzelőanyagunkat.
A fabrikett és a tűzifa közötti választás során több tényezőt is figyelembe
kell venni, mint például az égéshő, a hatékonyság, a tárolás és a környezeti
hatás. Íme egy összehasonlítás, amely segít eldönteni, melyik felel meg jobban
az Ön igényeinek.
Mindenek előtt fontos tudni, hogy a száraz tűzifát kereskedelmi forgalomban nem
lehet vásárolni. Ennek legfőbb oka, hogy a kitermeléskor (favágáskor) a tűzifa
azonnal értékesítésre kerül, holott hatékony fűtéshez minimum 9-12 hónap
száradásra van szüksége az anyagnak.
1. Fűtőérték
A brikett fűtőértéke jelentősen magasabb a hagyományos tűzifához képest,
vagyis tömeg- ill. térfogategységenként több hőt bocsát ki. Ennek az az oka,
hogy a fűrészpor részecskék a gyártás során összenyomódnak, így a brikettek sűrűbb
szerkezetű lesznek, nagyon kevés nedvességet tartalmaznak. A tűzifa hőteljesítménye a fa fajtájától (a
keményfák, mint a tölgy és a kőris tovább ég, mint a fenyőfélék) és a
nedvességtartalomtól függően változik. A száraz, szárított tűzifa jól ég, ha
azonban túl nedves, akkor kevesebb hőt és több füstöt termel.
2. Hatékonyság
A brikettek hatékonyabbak alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt (általában
10% vagy kevesebb), ami tisztább izzást eredményez, kevesebb hamuval és
kevesebb károsanyag-kibocsátással. A tűzifát
legalább 6-12 hónapig megfelelően szárítani kell ahhoz, hogy hatékonyan égjen.
A nedves, nem szárított fa nedvességtartalma 30-50% lehet, ami nem hatékony
égést és több füstöt eredményez.
3. Tárolás, raktározás
A brikettek kevesebb helyet foglalnak el, mivel kompaktabbak és
egységesebbek. Könnyebb egymásra rakni és tárolni. A tűzifának több
tárolóhelyre van szüksége, és gondoskodnia kell a megfelelő szellőzésről, hogy kiszáradjon.
Nem megfelelően tárolva kártevőket is vonzhat.
4. Költség
A fabrikettek lehet, hogy egységenként drágábbak, de nagyobb hatékonyságuk
azt jelenti, hogy kevesebb brikettre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan égéshőt
érjen el, mint a tűzifával. A tűzifa lehet olcsóbb is, főleg, ha helyben
szerzik be, de a költséghatékonyság attól függ, hogy jól van-e kiszárítva. Ha még
nedves fát vásárol, hagynia kell egy ideig száradni.
5. Környezeti hatás
A fabrikett leggyakrabban fűrészporból és faforgácsokból készülnek, ezért
környezetbarátnak tekinthetők, mivel újrahasznosítják a hulladékanyagokat.
Kevesebb kibocsátást és kevesebb hamut termelnek fűtéskor. A fenntarthatóan
kitermelt tűzifa megújuló erőforrás. A frissen vágott, még nedves fa azonban
több szennyező anyagot termelhet égetésekor.
6. Kényelem
A brikett könnyen kezelhető, kiszámítható a fogyása, ezalapján a fűtés
költsége is, mivel egyenletes hőt termel. Ezzel szemben a tűzifa hagyományosabb
élményt nyújt, de szükséges méretre kell vágni az anyagot, ami plusz helyet és energiát
igényel.
Következtetés:
Válassza a fabrikettet, ha nagyobb hatékonyságot, könnyebb tárolást és
tisztább égést szeretne!
Hogyan kell használni a fabrikettet?
A fabrikett használata egyszerű, de van néhány
tippünk, amit érdemes követni, hogy a fűtés minél hatékonyabb lehessen.
1.
Fűtőberendezés előkészítése
- Ellenőrizze, hogy a kályha, kandalló, kazán vagy egyéb fűtőberendezés
megfelelő állapotban van-e!
- Győződjön meg arról, hogy a kémény jól szellőzik, nehogy a füst vissza
tudjon áramolni.
2. Begyújtás
- A fabrikett könnyen gyullad, de ajánlott némi gyújtóst és papírt
használni a begyújtáshoz.
- Helyezzen néhány darab gyújtóst vagy száraz faaprítékot a
fűtőberendezés aljára, majd gyújtsa meg azt!
3. Fabrikett
- Miután a gyújtós lángra kapott, helyezze rá a fabrikett
darabokat! Először kisebb mennyiséget használjon (1-2 darabot), majd
később, amikor a tűz jobban ég, további darabokat tehet rá.
- Fontos, hogy ne helyezzen túl sok fabrikettet egyszerre a tűzre, mert
ez megnehezítheti a fabrikett izzását!
- Továbbá az is fontos, hogy a tűzteret maximum a feléig szabad
megrakni, mert a fabrikett izzás közben folyamatosan terjeszkedik!
4. Levegő
szabályozása
- A fabrikett lassabban ég illetve izzik, mint a tűzifa, ezért érdemes
figyelni a levegőellátásra.
- Ha túl sok levegőt kap a tűz, gyorsan elizzhat a fabrikett, ha túl
kevés, akkor füstölni kezdhet.
- Érdemes teljesen kinyitni a levegőztetőt a begyújtásnál, majd
visszavenni, amikor a fabrikett már jól izzik.
5. Tűz
táplálása
- Amikor a fabrikett kezd teljesen eltűnni, újabb darabokat adhat hozzá.
Ügyeljen arra, hogy ne fedje le teljesen a meglévő parazsat, hanem hagyjon
helyet a levegő számára.
6. Tisztítás
- Miután a fabrikett teljesen elizzott, hagyja kihűlni a hamut, és
tisztítsa ki a fűtőberendezést.
- A fabrikett kevesebb hamut termel, mint a tűzifa, ezért ritkábban kell
takarítani a hamutartót.